top of page

ÍRÁN, ráj pro cestovatele

Írán je výjimečná země! Je to ráj pro cestovatele. A to na všech úrovních, který k cestování za Poznáním nutně patří!



Pokusím se vystihnout, co nabízí Írán cestovateli v různých ohledech:​​


Bezpečnost

Íránci cítí odpovědnost za hostův majetek. Jejich mravní kodex jim nařizuje hlídat majetek hosta, stejně tak jako jeho bezpečí, jeho pohodlí i zábavu.

V islámském právním řádu je krádež považována za nemravný zločin.

Bezpečnost státu je skvěle střežena veškerými státními složkami a to jak uvnitř země, tak zejména zvenčí.

Dle statistiky odvrácení útoků je Íránská tajná služba dost možná i nejlepší na světě...!



Rozpočet

Jídlo: v obchodě a v restauracích stojí stejně jako v ČR. Tradiční výborný a vždy čerstvý jídlo v příjemném, čistém bufetu (fast-food) stojí polovinu, než u nás ve stánku (tj. čtvrtinu, co v nadnárodních řetězcích v ČR)

Benzín: 7 Kč speciál / 9 Kč super (a to je 5x více, než před 5ti lety)

Bydlení: Nabídka úkrytu cestovateli - pozvání do vlastního domu, je základní tradicí v íránském chování, asi tak, jako „nekrást“, nebo „mýt si ruce“.

Íránci jsou neuvěřitelně pohostinní lidé (rovnováhu mezi tím, kolik přijímáš a kolik dáváš je třeba si hlídat pouze na své straně!!!)


Místa k navštívení

Dějiny: stačí si vybrat jakákoliv místa z „Perel historie“ na vaší trase. (Dějiny Íránu jsou tak dlouhé a rozmanité, že k navštívení jen těch nejzásadnějších historických míst byste potřebovali několik měsíců)

Příroda: země je bohatá na přírodní výjimečnosti: Nejvyšší hora a sopka centrální Asie Damavand (5.671 m n.m), nejteplejší místo (resp. jedno ze tří uváděných) na zeměkouli, různé pouště, dvě různá moře, dvě různá pohoří, jedinečné solné jeskyně (nejrozsáhlejší systém na světě)

Podnebí: Írán nabízí 3-4 roční období najednou po celý rok


Lidé a vztahy

Etnická rozmanitost: není jiné země na světe, kdy by žilo tolik národností, tolik různých etnických kmenů a jazykových skupin v jedné zemi na tak “malé” ploše.

Dnešní Íránci: jsou (v drtivé většině) neuvěřitelně společenští, nevtíravý a respektující lidé a to ve všech společenských vrstvách íránské společnosti. Jsou dychtivý po komunikaci s cizinci. Zajímá je cizincův názor na Írán a na ně samotné. Trpělivě naslouchají, rádi diskutují, málokdy ve snaze druhého přesvědčit.

Komunikace: Drtivá většina Íránců mluví minimálně 2 i více (místními) jazyky. Všichni středně a výše vzdělaní Íránci umí anglicky a učí se další světové jazyky.

Většina Íránců, žijících ve městech má vysokou školu. Tito lidé v drtivé většině, nevěří státní ideologii, sledují vývoj v zemi i ve světě z několika alternativních zdrojů informací, mají spoustu mimoprofesních zájmů a jsou často neuvěřitelně vzdělaní a zdatní v různých oborech.

Íránské ženy: jsou velice atraktivní, elegantní, pečující o svůj zevnějšek. Jejich společenská komunikace s muži je v různých místech Íránu velice rozdílná. V soukromí jsou ženy daleko otevřenější, než na ulici.


Poznání

Írán je neuvěřitelně inspirující k hlubšímu skládání do souvislostí, ke konfrontaci kulturních tradic, ke zpětné vazbě na sebe sama. Příčinou je vše výše uvedené a zejména odvěký respekt a snaha o harmonii mezi tolika národy, vysoká vzdělanost a otevřené vědomí Íránců... Jakoby to tak trochu byly i vedlejší účinky totalitní moci...




bottom of page